Valikko Sulje

Eurooppa – Poliittisen yhteisön historia

Euroopan historian kirjojen lukeminen jatkui suomalaisen Timo Miettisen kirjalla Eurooppa – Poliittisen yhteisön historia(2021). Kuten jo kirjan nimestä voi päätellä, tässä käsitellään Eurooppaa mitään aiempia kirjoja laajemmin. Sekä tarkastelujakso että käsiteltävä alue on jotakuinkin niin laaja kuin Euroopan tapauksessa voi vain olla.

Tiivistelmä

Kirja on reilu 350 yritys hahmotella Euroopan ajatusta poliittisena yhteisönä Antiikin kreikasta 1900-luvulle asti. En sano tätä negatiivisessa mielessä, mutta kirja tuntui hieman joltain lukion historian kurssin sisällöltä. Mieleen palasivat monet sellaiset Euroopan historian tapahtumat kuten Bysantti, merkantilismi ja fysiokratismi sekä Wienin tanssiva kongressi, jotka muistan lähinnä vain lukion historian kursseilta.

Kattava kirja alkaa pitkähköllä ja kattavalla esipuheella johdannolla, jonka jälkeen se jakautuu kronologisessa järjestyksessä kymmeneen kappaleeseen. Vuosisadat viuhuvat. Kappaleet voisi tiivistää jotakuinkin Antiikin Kreikka, Aleksanteri Suuri ja Antiikin Rooma, Kristinusko, Keskiaika ja kirkko, renessanssi ja uskonpuhdistus, valtioiden synty, kauppa ja moderni talousajattelu, Napoleonista Marxiin, maailmansodat ja moderni Eurooppa. Itselleni sopivasti kirja päättyy toiseen maailmasotaan tai sen jälkeisistä asioista puhutaan kirjan lopussa vain hyvin lyhyesti.

Yhteenveto

Tämä oli varmasti kirjaimellisesti sopivin kirja tavoitteeseeni oppia lisää Euroopan historiasta lukemalla 20 kirjaa. On erittäin kattava kuvaus tuosta ja tosiaan rakentaa, jopa epäilyttävän yhtenäisen ja ymmärrettävän tarinan näistä kehityskuluista. Voisin tosiaan ehkä suositella kirjaa lisälukemiseksi nuorelle joka tähtää YO-kokeessa historian L:ään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *