Valikko Sulje

Vaa’ankieliosavaltiot 2024 USA:n presidentinvaaleissa

USA:n vaaleja enemmän tai kauemmin seuranneille on varmasti tuttu juttu, että vaalit ratkeavat todennäköisesti kourallisessa osavaltioita. Jos vaaleissa ei nähdä yllätyksellisen suurta toisen osapuolen voittoa, jännätään vaaleissa käytännössä vain noin puolen tusinan osavaltion tuloksia. Eli vaa’ankieliosavaltioiden (swing state) tuloksia.

Tämä johtuu tietysti Yhdysvaltain vaalisysteemistä, jossa voittaja ei välttämättä ole se, joka saa eniten ääniä, vaan homman ratkaisee valitsijamiehen määrä. Valitsijamiehet eivät määräydy suoraan äänimäärän perusteella, vaan osavaltion eniten ääniä saanut ehdokas saa kaikki osavaltion valitsijamiehet(paria pientä melko epäolennaista poikkeusta lukuun ottamatta).

Eli voittaa osavaltion 0,2:lla vai 20 prosentilla ei tästä näkökulmasta ole mitään merkitystä. Noin 40 osavaltioita on ennakolta niin vahvasti toisen puolueen hallussa, että ilman jotain käsittämättömän poikkeuksellista, niiden tulosta ei tarvitse jännättä. Ja jos vaalit ovat vaa’ankieliosavaltioissa hyvin tasaisia, niin vaalien lopputulos saattaa ratketa muutaman sadan tuhannen tai jopa kymmenien tuhansien äänien perusteella.

Vaa’ankieliosavaltiot ovat tietysti hieman eläneet aikojen saatossa, mutta länsirannikon ja Koillis-Yhdysvaltain osavaltiot ovat melko tukevasti demokraattien hallinnassa ja suuri osa syvää etelää sekä harvaan asutuimmat Pohjois-Yhdysvaltain osavaltiot tiukasti republikaanien hallussa. Vaa’ankieliosavaltiot ovatkin pitkään sijoittuneet Keski-Länteen tai osaan ”sunbeltiä”. Aiemmissa 2000-luvun vaaleissa vaa’ankieliosavaltioina on pidetty myös mm. Floridaa, Coloradoa ja Ohiota.

Vaa’ankieliosavaltiot 2024

Vaa'ankieliosavaltiot 2024 USA

2020 vaaleissa Joe Biden voitti kuusi osavaltiota alle kolmen prosentin erolla ja kolme osavaltiota alle prosentin erolla. Nämä olivat

  • Arizona (11 valitsijamiestä)
  • Georgia (16 valitsijamiestä)
  • Michigan (16 valitsijamiestä)
  • Nevada (6 valitsijamiestä)
  • Pennsylvania (20 valitsijamiestä)
  • Wisconsin (10 valitsijamiestä)

Trump puolestaan voitti yhden osavaltion noin 1,5:llä prosentilla. Kyseessä oli Pohjois-Carolina (15 valitisjamiestä).

Nämä seitsemän osavaltiota on näissä vaaleissa yleisesti luokiteltu vaa’ankieliosavaltioiksi. Jos jompikumpi ehdokas voittaisi näiden osavaltioiden ulkopuolelta jonkin muun osavaltion, joka olisi edellisissä vaaleissa mennyt toiselle puolueelle, on käytännössä varmaa, että hän vie myös kaikki vaaankieliosavaltiot.

Vaa’ankieliosavaltiot voi ryhmitellä myös maantieteen perusteella:

Ruostevyöhykkeen osavaltiot

  • Michigan
  • Pennsylvania
  • Wisconin
Ruostevyöhyke USA vaaankieliosavaltio

Nämä kolme osavaltiota sijaitset Koillis-Yhdysvalloissa, eivät kuitenkaan rannikolla. Eikä niillä itse asiassa ole maarajaa toistensa kanssa. Pennsylvanian ja Michiganin välissä on Ohio ja Michganin sekä Wisconsin välissä on sekä Indiana että Illinois. Ne ovat kuitenkin väestöltään ja äänestyskäyttäytymiseltään hyvin samankaltaisia toistensa kanssa. Ne ovat kärsineet deindustrialisaatiosta, niiden väestö on kasvanut hyvin hitaasti muuhun Yhdysvaltoihin verrattuna ja se on vanhempaa sekä valkoisempaa kuin maassa keskimäärin.

Näiden osavaltioiden suurimmat metropolialueet, joiden esikaupungeissa on ehkä eniten liikkuvia äänestäjiä ovat Detroit(Michigan), Milwaukee(Wisconsin) sekä Philadelphia ja Pittsburgh(Pennsylvania).

Sunbelt-osavaltiot

  • Arizona
  • Georgia
  • Nevada
  • Pohjois-Carolina
Amerikka sunbelt vaaankieliosavaltio

Nämä neljä osavaliota ovat sijoittuneet kohtuu hajalleen eteläisiin Yhdysvaltoihin. Kuitenkin eteläosavaltioiden reunoille itään ja länteen. Pohjois-Carolina on entisen konfederaation itäisin ja toiseksi itäisin osavaltio. Myös Georgia kuuluu sen itäisimpiin osavaltioihin. Arizona ja Nevada olivat puolestaan sisällissodan aikoihin vielä epämääräistä ”villi länttä” eivätkä ole kaukana länsirannikosta ja rajautuvatkin lännessä Kaliforniaan.

Näiden osavaltioiden suurimmat metropolialueet, joiden esikaupungeissa on ehkä eniten liikkuvia äänestäjiä ovat Atlanta(Georgia), Phoenix(Arizona) sekä Las Vegas(Nevada).

Lähimpänä vaa’ankieltä

Jos tarkastellaan edellisiä USA:n presidentinvaaleja, niin näiden seitsemän vaa’ankieliosavaltioiden ulkopuolelta tiukimmat kisat käytiin Floridassa (Trumpille 3,4% erolla) Texasissa (Trumpille 5,6% erolla) ja Minnesotassa (Bideniile 7,1% erolla). Näistä Florida lienee ainoa, jota tällä hetkellä voisi Harrisin absoluuttisen maanvyörymävoiton tapahtuessa mennä myös eri puolueelle kuin viime vaaleissa.

Muuta aihepiiristä

Presidentinvaalien tärkeimmät piirikunnat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *