Valikko Sulje

Romanian presidentinvaalit 2025

Romaniassa ei pitänyt olla presidentinvaaleja 2025. Vaalit oli tarkoitus pitää loppuvuodesta 2024 ja ensimmäinen kierros pidettiinkin 24.11., mutta pari päivää ennen 8.12 pidettävää toista kierrosta Romanian perustuslakituomioistuin mitätöi ensimmäisen kierroksen vaalituloksen. Vuodelle 2025 siirtyneiden vaalien päivämääriksi on nyt varmistunut 4.5 ensimmäiselle kierrokselle ja 18.5 toiselle kierrokselle.

Venäjän katsottiin sekaantuneen vaaleihin ja lähes tyhjästä suosituimmaksi ehdokkaaksi nousseen Călin Georgescun hyötyneen tästä. Toki vaalien ehdokaslista oli pitkä ja Georgescu sai kokonaisäänistä ”vain” 22,94%. Keskustaoikeistolaisen USR:n Elena Lasconi sai äänistä 19,18% ja olisi ollut toisella kierroksella Georgescua vastaan, mutta myös sosiaalidemokraattien Marcel Cialacu 19,15% äänistä.

Vaalituloksen kumoaminen on tietysti herättänyt keskustelua, mutta valtava määrä Gerogescua Tiktokissa tukevia tilejä aktivoitui juuri ennen vaaleja eivätkä nämä olleet merkinneet sisältöjään vaalisisällöksi, mikä Romanian lakien puitteissa katsottiin riittäväksi rikkeeksi.

Georgescu on monella tavalla melko tyypillinen aikamme häröilevä laitaoikeiston populisti, joka haluaisi lopettaa Ukrainan sodan ja on suhtautunut suhteellisen positiivisesti Putiniin. Hän on avoimesti ihaillut Romanian historian äärioikeistolaisia hahmoja diktaattori Ion Antonescua ja rautakaartien perustaja Codreanua. Hänellä oli myös varsin värikkäitä näkökulmia koronaan liittyen.

Georgescun syrjäyttäminen vaaleista on vähemmän yllättäen aiheuttanut ärtymystä Romanian laitaoikeistossa. Nyt kevään 2025 vaaleihin vahvistuneita ehdokkaita on kokonaisuutena 11. Suurinta gallupkannatusta ovat saaneet laitaoi keiston George Simion, itsenäisenä ehdokkaana kampanjoiva entinen sosiaalidemokraatti Victor Ponta, Bukarestin pormestari Nicușor Dan, keskustaoikeistolainen Crin Antonescu ja 2024 vaalien ensimmäisellä kierroksella toiseksi aniten ääniä saanut Elena Lasconi.

20 miljoonan asukkaan Ukrainan naapurin ja NATO-maan Romanian ajautuminen merkittävään poliittiseen kriisiin vaikuttaisi varmasti laajemminkin Itä-Euroopan vakauteen.